Online Intervisie

Vijf vragen over online intervisie

Intervisie is nuttig voor iedereen. Maar wat houdt intervisie precies in en kan intervisie ook online? We beantwoorden de vijf belangrijkste vragen over online intervisie voor je.

1. Wat is intervisie?

Intervisie is een gestructureerd groepsgesprek over problemen uit de dagelijkse werkpraktijk, onder begeleiding van een gespreksleider. In een intervisiebijeenkomst onderzoeken de deelnemers waar ze tegenaan lopen en vinden ze samen nieuwe en onverwachte oplossingen voor lastige (werk)problemen. In een goede intervisiesessie leert dus iedereen. Niet alleen de inbrenger van een probleem, maar ook alle andere deelnemers.

2. Waarom online intervisie?

Tot nu toe vond intervisie in de meeste gevallen plaats met de deelnemers en de gespreksleider fysiek bij elkaar in één ruimte. Collega’s of vakgenoten kwamen dan samen voor de intervisiebijeenkomst. Maar nu het voor verreweg de meeste mensen noodzakelijk is om vanuit huis te werken, vindt intervisie steeds meer online plaats, via een videoverbinding. Ook bij Dialogue doen we dat nu. Voor onze klanten, maar ook voor onszelf. We delen daarom graag hier onze ervaringen met je.

3. Hoe werkt online intervisie?

Hoewel de deelnemers bij online intervisie niet bij elkaar in één ruimte zitten, zien ze elkaar wel allemaal via een videoverbinding. Door middel van de webcam op de computer of de camera op de telefoon is iedereen in beeld. Werk je vanuit huis, dan is het tijdens de intervisie van belang dat je op een rustige plek zit waar je niet gestoord wordt – zodat je vrij kunt spreken en vertrouwelijk kunt omgaan met wat er tijdens de bijeenkomst op tafel komt.

4. Hoe verloopt een online intervisiebijeenkomst?

De gespreksleider licht bij de start van de bijeenkomst het proces toe. Met elkaar zullen de deelnemers het onderwerp verkennen en verdiepen, oplossingsrichtingen onderzoeken en uiteindelijk bepalen wat de concrete volgende stappen worden. Je zult merken dat het al snel niet meer uitmaakt of je bij elkaar in één ruimte zit of via videoverbinding met elkaar praat. Er ontstaat een open sfeer waarin ruimte is voor het stellen van vragen en waarbij de deelnemers oprecht naar elkaar luisteren, waardoor mooie én praktische nieuwe inzichten ontstaan.

5. Waar kan ik deelnemen aan online intervisie?

Wil je ook deelnemen aan online intervisie? Dialogue heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van intervisiegroepen in vele verschillende vakgebieden. We zetten onze kennis en expertise vanzelfsprekend ook in voor online intervisie. Bekijk hier de data voor de komende online intervisiebijeenkomsten. Schrijf je je meteen voor meerdere bijeenkomsten in, dan ontvang je een mooie korting.

Per 1 maart 2020 zijn advocaten verplicht te voldoen aan de kwaliteitstoetsen van de NOvA. Intervisie is een zeer effectief instrument hiervoor. Binnenkort kun je ook als advocaat voor online intervisie bij Dialogue terecht. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Imke Blatter
Functie: CoachConsultantTrainer

Iedere coachee heeft een eigen verhaal, een eigen vraag, eigen kwaliteiten en opgaven. Coaching is daarom altijd maatwerk.