Onze mensen

Ewout Goudsmedt

“Celui qui n’essaie pas, ne se trompe qu’une fois”

Bij Dialogue ben ik consultant, bemiddelaar en opleidingsontwikkelaar. Ik behaalde mijn Master of Laws aan de KU Leuven, net als mijn Postgraduaat Bemiddeling. Na mijn studies liep ik stage bij het bemiddelingsdepartement van the International Chamber of Commerce in Parijs. Daar hielp ik onder andere bij de uitwerking van de ICC International Commercial Mediation Competition.

Al tijdens mijn studies verdiepte ik mij snel in bemiddelingstheorie, interculturele samenwerkingsprocessen en crisisonderhandelingen. Zo sloot ik mij aan bij de studentenafdeling van the Leuven Center for Collaborative Management. LCM is een interfacultaire onderzoeksgroep verbonden aan de KU Leuven. De studentenvereniging biedt opleidingen en workshops aan rond integratief onderhandelen, bemiddelen en leiderschapsontwikkeling; aan de hand van peer-assisted en high-impact learning. Gedurende vier jaar ontwikkelde en doceerde ik als bestuurder en voorzitter meerdere programma’s. In deze omkadering ontwikkelde ik in België opleidingen voor onder andere Special Forces van het Belgisch Leger en voor medewerkers van Senaat- en Kamerfracties in het Parlement.

Daarnaast ben ik me van jongsaf aan gaan verdiepen in woordkunst en welsprekendheid. Op regelmatige basis presenteer ik evenementen en talkshows en begeleid ik anderen om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
Bij mijn ontwikkelwerkzaamheden voor de Beroepsopleiding Advocaten en het doceren in het vaardighedenprogramma komen deze ervaringen goed van pas. Ik haal veel voldoening uit het begeleiden van mensen en het bijschaven van hun onderhandel- en communicatievaardigheden. Eens ze de basistheorie en -modules onder de knie hebben, ga ik het liefst aan de slag met kleine groepen. Dan verdiep ik me samen met hen in een bepaald aspect of een niche, waarbij heel veel oefenen centraal staat.

Human skills is in de eerste plaats ervaring en leren van je fouten. Goed onderbouwde kaders aangereikt krijgen en dan oefenen, oefenen, oefenen. Voor jezelf leren wat wel en niet werkt en wat de beste benadering is voor een moeilijke situatie. Onderhandelen doen we namelijk allemaal; en elk gesprek is eigenlijk een onderhandeling. Dus je kan er maar beter goed in zijn.

Wat anderen zeggen:

Ewout is wetenschappelijk zeer goed onderlegd en kan dit op een praktische manier vertalen in een training of bemiddeling. Ewout neemt je enthousiast en gepassioneerd mee in de verschillende aspecten van onderhandelen, bemiddeling en effectieve communicatie en gaat daarbij steevast interactief te werk.

t