Marc Delissen over onze Coachopleiding

Marc, je bent een doorgewinterde coach in de sport. Toch heb je besloten een Coachopleiding te gaan volgen. Vertel eens?

Ik heb inderdaad lange tijd teams gecoacht in de sport. Tot aan het Nederlands Hockeyelftal aan toe. Dat coachen in de sport was een logisch gevolg van mijn eigen hockeycarrière. Zo zie ik het coachen van individuen en teams in het bedrijfsleven ook. De ervaring die ik in het bedrijfsleven heb opgedaan (gecombineerd met al mijn ervaringen uit de topsport) geven mij een mooie bagage om mensen en teams verder te helpen en om bijvoorbeeld veranderingstrajecten te begeleiden.

Wat is het verschil tussen coachen in en buiten de sport? Zijn er overeenkomsten?

In de sport werk je altijd met een duidelijk, vaak korte termijn, doel: de volgende wedstrijd of het volgende toernooi. Het doel en daarmee de samenwerking in bijvoorbeeld een directieteam is vaak niet zo duidelijk, maar des te uitdagender om een vastgelopen team weer op de rit te krijgen. ‘Hoe maak je van een team een winnend team’, is zowel in als buiten de sport de cruciale vraag en opdracht.
Er zijn zeker ook overeenkomsten. Je probeert de teams of individuen (zowel in sport als bedrijfsleven) die voor het grootste deel al goed presteren verder te helpen. Dit door op zoek te gaan naar het aanwezige potentieel. Het geeft veel voldoening als het je lukt de potentie van teams of van individuen volledig te benutten.

Wat heeft de opleiding je gebracht?

De opleiding geeft je op de eerste plaats een theoretisch kader over coachen. Zeer waardevol om verschillende coachingstheorieën, stijlen, vaardigheden en modellen aangereikt te krijgen. Daarnaast is veel ruimte om de vaardigheden te trainen. Tot slot maakt het delen van ervaringen met je opleidingsgenoten en het verbeteren van het inzicht in jezelf, de opleiding helemaal af.

In hoeverre pas je de opgedane kennis en vaardigheden toe in het dagelijkse leven?

Voortdurend. Ik ben managing partner van een advocatenkantoor. In mijn kantoor coach ik de hele dag. Vaak onopvallend, soms direct, maar altijd met verbinding. En thuis met twee jongens van 12 en 14 maak ik ook voldoende vlieguren.

Hoe wil je met coaching verder? (hoe ziet voor jou de toekomst eruit?)/ Wie zou je heel graag willen coachen?

Ik zie het als een uitdaging om, na mijn topsportcarrière en nu na ruim 20 jaar in de advocatuur, vorm te geven aan het verder uitbouwen van mijn coachpraktijk. Mijn (persoonlijke) coaching omvat persoonlijke effectiviteit, leiderschap, communicatie en samenwerking, young professionals en vitaliteit. Bij teams richt ik mij op advocatenmaatschappen, directieteams en begeleidingsteams in de sport. Kernwaarde om een team succesvol te laten zijn, is vertrouwen. Indien onderling vertrouwen tussen de teamleden niet aanwezig is, ben je als team kansloos. Goed presterende teams vertrouwen elkaar door en door en, minstens zo belangrijk, gunnen elkaar het allerbeste.

Wat wil je nog zeggen wat er niet gezegd is?

Bedankt voor het interview!

Kijk of de coachopleiding ook iets voor jou is.