Help: burenruzie!

Na het volgen van de mediationopleiding bij Dialogue heb ik de smaak te pakken. Niet voor commerciële mediations, maar meer doen voor de maatschappij; buurtbemiddeling. Of zoals velen het beter kennen als burenruzies, die je tegenwoordig vaak op tv ziet langskomen van bijvoorbeeld mr. Frank Visser. Mr. Visser volgt de juridische weg, ik als buurtbemiddelaar help buren of buurtgenoten die een conflict met elkaar hebben dit gezamenlijk op te lossen. Ik luister naar het verhaal van beide partijen zonder daarbij een oordeel te geven. Ik help de partijen om samen een oplossing te bedenken die voor iedereen aanvaardbaar is. Iedere inwoner van de gemeente waarvoor ik bemiddel mag hiervan gratis gebruik maken.

Alle bemiddelaars doen hun werk vrijwillig. We zijn neutraal en hebben een geheimhoudingsplicht. Je wordt als bemiddelaar goed opgeleid om conflicten op te lossen. Wat mij betreft was de mediationopleiding natuurlijk een geweldige basis.

Zomerperiode
Vooral nu met het mooie weer is het hoogseizoen ruzies oplossen. Met alle ramen en deuren open, is er al gauw meer geluidsoverlast. Om nog maar niet te spreken over rokende BBQ’s en overhangend groen. Voordat je op pad gestuurd wordt (altijd met zijn tweeën overigens), is er maar een kleine beschrijving bekend van het conflict. Mijn eerste bemiddeling ging over ‘conflict huisdier’, 5 wippende, stampvoetende konijnen die de hele buurt terroriseren. De haas die in het voorjaar graag zijn nageslacht veilig stelt en daarvoor alles uit de kast haalt om zich aantrekkelijk te maken voor zijn vier konijnendametjes. Mooi verhaal maar als je dan door gaat vragen is het vaak niet het konijn dat de oorzaak is van het conflict, maar de laatste druppel die aangezet heeft tot escalatie van een conflict dat tussen de buren onderling niet meer opgelost kan worden. Want als je aan mijn dierbaren komt, dan kom je aan mij… Wat is het dan mooi werk om als bemiddelaar beide buren aan tafel te hebben en hen te helpen naar een gezamenlijke oplossing. Dat de konijnenhokken verder uit elkaar gezet worden en ze elkaar de volgende ochtend weer goedemorgen kunnen zeggen bij de voordeur. Dan loop je als bemiddelaar stralend de deur uit.

Laat mij er overigens aan denken dat ik de buren zo meteen nog even moet melden dat ik de hond van mijn broer te logeren heb de komende 10 dagen. Afgelopen nacht hebben we geen oog dichtgedaan omdat hij de hele nacht gehuild heeft… hopelijk gaat het vannacht beter maar toch zekerheidshalve maar even melden…

Carole Huntjens
Functie: Business Developer

Altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden om organisaties en hun werknemers verder te ontwikkelen.