Boekentips zomer 2020

De beste boeken en een mooi cadeau van Dialogue

De zomervakantie staat voor de deur! Na de afgelopen bewogen maanden ben je vast toe aan wat ontspanning. Traditiegetrouw delen de collega’s van Dialogue ter inspiratie hun boekentips voor de zomer. En schrijf je je in juli of augustus in voor een van onze trainingen of opleidingen, dan krijg je van ons een van deze boeken cadeau!

Focus AAN/UIT

Opleidingsmanager Bart Smits las al eerder ‘Focus AAN/UIT’ door Mark Tigchelaar: “Een praktisch boek over focus: hoe kun je jezelf focussen en hoe houd je je concentratie vast? In het boek worden onder meer vier concrete concentratielekken beschreven en je ontvangt als lezer praktische tips die direct toepasbaar zijn. Een zeer prettig leesbaar boek. Ik vind het een aanrader in onze huidige wereld vol afleidingen.”

 

Het zwarte dossier 

Opleidingsmanager Wendy Pekelharing tipt het boek ‘Het zwarte dossier’, geschreven door advocaat Max van Olden. Een echte legal triller geïnspireerd door Willem Holleeder. In dit spannende verhaal vol onverwachte wendingen zet een advocaat niet alleen haar carrière, maar ook haar leven op het spel zet als ze gaat werken aan het ‘zwarte dossier’: een onmogelijke klus, die geklaard moet worden onder stevige tijdsdruk en onder bedreiging van een onderwereldfiguur die vanuit de gevangenis invloed wil uitoefenen.

 

Irrationality 

‘Irrationality: A History of the Dark Side of Reason’ door Justin E. H. Smith is de boekentip van consultant Joost Maassen: “De illusie dat we in crisis en conflictsituaties rationeel opereren en het najagen van rationaliteit, leidt vaak juist tot het tegenovergestelde resultaat, irrationaliteit en ineffectiviteit. Interessant voor iedereen die betrokken is bij conflicthantering en crisismanagement.”

 


Upheaval: turning points for nations in crisis

Een andere tip van Joost is ‘Upheaval: Turning Points for Nations in Crisis’ door Jared Diamond. De auteur trekt paralellen tussen individueel persoonlijk crisismanagement en de manier waarop naties ‘copen’ met crises, aan de hand van twaalf factoren die bepalend zijn voor de mate waarin een individu of een natie succesvol is in het doorstaan van een crisis. Een nuttig boek als je betrokken bent bij conflicthantering en crisismanagement. En een interessante inkijk in de recente geschiedenis van een zestal landen – Finland, Japan, Chili, Indonesië, Duitsland, Australië – plus een blik vooruit naar de manier waarop de actueel in de VS sluimerende crises zich kunnen gaan ontvouwen.

 

Familiegeheimen

Bij content manager Irma du Bois ligt ‘Familiegeheimen’ op het nachtkastje. Irma: “Astrid Holleeder vertelt openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar ze denkt vooral na over een leven daarna. Hoe leef je verder met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst? Een fascinerend verhaal dat ik in één adem uitlas.”

 


Machines like me

Het boek maakte indruk op directeur Erik van der Meulen. “Het verhaal speelt zich af in het Engeland van de jaren ’80, maar in een alternatieve tijdslijn waarin John F. Kennedy, John Lennon en Alan Turing nog leven en het internet, sociale media en zelfrijdende auto’s al bestaan. In deze wereld is de technologie zo ver gevorderd dat robots bijna niet meer van mensen te onderscheiden zijn en zich onder ons mengen. Dat leidt tot fundamentele vraagstukken in een meeslepend, dystopisch verhaal.”

 

De Smeekbede 

Ten slotte raadt Dialogue-oprichter Monique van de Griendt je de roman ‘De smeekbede’ aan: “Lianne Damen ontrafelt in dit mooi geschreven boek het leven van een in slavernij geboren zwarte vrouw en legt het schrijnende contrast bloot tussen het leven van haar en dat van haar meester, een Utrechtse jurist die zijn gezin achterliet om in Suriname fortuin te maken. De Smeekbede confronteert ons met ons slavernijverleden in Suriname en geeft tevens een interessante inkijk in 18e-eeuws Nederland. Met de ‘Black lives matter’ demonstraties is het thema actueler dan ooit.”

 


Cadeautje!

We wensen je een heerlijke zomer met genoeg ruimte voor ontspanning én persoonlijke ontwikkeling. Daarom krijg je van ons een van deze boeken naar keuze cadeau als je je in juli of augustus inschrijft voor een van onze trainingen of opleidingen. Bekijk direct het cursusaanbod.