10 tips voor het deelnemen aan een mediation

Als u gaat deelnemen aan een mediation, heeft u voorafgaand waarschijnlijk een hoop vragen – en wellicht ook enkele zorgen – over het verloop van het proces en de manier waarop het lopende conflict opgelost kan worden. Hoe kunt u zich zo goed mogelijk voorbereiden en grip houden op wat er tijdens de mediation gebeurt? Dialogue geeft u 10 tips.

Voorafgaand aan de mediation

 

Tip 1: Zorg dat u betrokken bent bij de keuze voor een mediator.

U bepaalt samen met de andere deelnemer welke mediator u inschakelt, ook als het initiatief om mediation in te zetten van de ander komt. U hoeft niet per se in zee te gaan met de voorgestelde mediator. Het is een keuze waar u beiden achter moet staan.

Tip 2: Zoek de juiste mediator.

Oriënteer u goed: Wat voor soort mediator zoekt u? Wat is de achtergrond van de mediator, waar ligt zijn/haar ervaring? Het is verstandig om een intake-gesprek te hebben om persoonlijk kennis te maken. Vraag dan ook naar hoe de mediator te werk gaat. Voelt u dat het niet de juiste mediator is voor u of in uw situatie, spreek dat dan uit en zoek verder naar een mediator waarin beide deelnemers vertrouwen hebben.

Tip 3: Bepaal van tevoren voor uzelf wat voor u het doel van de mediaton is.

Stel uzelf de volgende vragen: “Wat is mijn grootste zorg?” “Waar heb ik behoefte aan?” “Wat moet er opgelost worden zodat ik met een goed gevoel verder kan?” De antwoorden op deze vragen zullen u helpen bij het vinden van een oplossing voor het conflict.

Tijdens de mediation

 

Tip 4: Kies een geschikt moment voor de mediation-afspraken.

U wilt goed voorbereid en zonder afleiding aan de mediation beginnen. Neem daarom het heft in eigen handen en zorg ervoor dat het tijdschip en de locatie u schikken. Plan geen mediation-afspraken midden op drukke werkdagen, of als u weet dat u afgeleid of vermoeid zult zijn. Zorg ervoor dat de omstandigheden voor u zo prettig mogelijk zijn, zodat u zich volledig kunt richten op de mediation.

Tip 5: Bedenk van tevoren of u iemand wilt meenemen.

Het kan handig of prettig zijn om iemand mee te nemen naar de mediation. Denk bijvoorbeeld aan een familielid of vriend bij wie u zich op uw gemak voelt en die u kracht geeft, of uw juridisch adviseur. U kunt echter ook de bewuste keuze maken om juist zonder uw advocaat te gaan, als u verwacht dat dat beter is voor het verloop van het gesprek.

Tip 6: Geef tijdens het gesprek uw behoeften aan.

Heeft u tijdens een mediation-gesprek behoefte aan een rook- of toiletpauze, spreek dat dan uit. Laat het ook weten als u een denkpauze nodig heeft, of als u het gewoon even niet meer trekt en behoefte heeft aan een onderbreking. Even afstand nemen kan u helpen om daarna weer helder verder te kunnen gaan met het gesprek.

Tip 7: Vraag indien nodig om een caucus.

Het kan gebeuren dat u het lastig vindt om tijdens de mediation bepaalde zaken ter sprake te brengen in het bijzijn van de andere deelnemer. Als u dat aangeeft bij de mediator, is een zogenoemde caucus – een apart gesprek met de mediator waarbij de andere deelnemer niet aanwezig is – een optie. De mediator kan u dan helpen om het onderwerp toch bespreekbaar te maken.

Tip 8: Wees u bewust van de vertrouwelijkheid.

Wat tijdens een mediation besproken wordt, is vertrouwelijk. Maar misschien heeft u de behoefte om ook buiten de sessies met iemand uit uw omgeving te kunnen praten over de mediation. Bedenk met wie u in vertrouwelijkheid over de mediation zou willen spreken en geef dit aan bij de mediator en de andere deelnemer, zodat u dit samen kunt afstemmen.

Tip 9: Maak uw zorgen kenbaar.

Maakt u zich zorgen over de vertrouwelijkheid, heeft u de indruk dat de mediator niet neutraal is, of voelt u zich ongemakkelijk bij wat er besproken wordt, geef dat dan aan. Het kan spannend zijn om dergelijke gevoelens bespreekbaar te maken, maar als u zich niet uitspreekt, weten de andere betrokkenen niet dat er een probleem is en kan de situatie ook niet verbeterd worden.

Ter afsluiting van de mediation

 

Tip 10: Neem de tijd.

Als de gemaakte afspraken op papier gezet worden, ontvangt u eerst een concept-versie. Neem de tijd om daar goed naar te (laten) kijken, zodat u weet waar u uw handtekening onder zet. Neem geen overhaaste beslissingen, en voel u vrij om terug te komen op eerder besproken onderwerpen. Het doel van de mediation is immers om tot een oplossing te komen waarin ook u zich volledig kunt vinden.